Velký speciál o tucích: vše co potřebujete vědět
![Velký speciál o tucích](https://www.gsklub.cz/wp-content/uploads/zdrave-tuky.jpg)
Tuky jsou nezdravé a měli bychom je z jídelníčku vyřadit!
Naštěstí se tento mýtus již podařilo vyvrátit. Dnes už víme, že tuky jsou jednou ze základních živin a pro lidský organismus jsou zcela nezbytné. Víme, že tuky obsahují mastné kyseliny, které dělíme na nasycené a nenasycené. Občas si ale pleteme, které jsou ty zdraví prospěšné a kterým bychom se měli raději vyhnout. Pojďme si tedy na ty mastné kyseliny posvítit zblízka.
Nasycené mastné kyseliny
Vyskytují se především v živočišných tucích, jako jsou: mléko, maso a vejce. Ty obsažené v mléčných výrobcích (s krátkým a středním řetězcem) mají na hladinu krevního cholesterolu převážně neutrální vliv. Oproti tomu ty s dlouhým řetězcem zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a tím i riziko vzniku srdečně – cévního onemocnění, proto bychom je měli konzumovat jen v omezeném množství.
Nenasycené mastné kyseliny
Z hlediska výživy jsou hodnoceny vesměs pozitivně. Obsaženy jsou zejména v rostlinných tucích, rybách, oříšcích a různých semínkách. Mají protizánětlivý účinek, snižují hladinu cholesterolu a svým působením na organismus snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.
Trans-nenasycené mastné kyseliny
V malém množství se přirozeně vyskytují v tucích živočišných, ale převážně vznikají nešetrnou tepelnou úpravou nenasycených tuků. Pokud tedy smažíte na olivovém oleji a myslíte si, že děláte pro své tělo něco prospěšného, pletete se. Vysoký příjem TMK má prozánětlivý účinek, zvyšuje nebezpečí vzniku kardiovaskulárních onemocnění, diabetu 2. typu a obezity a zvyšuje hladinu cholesterolu. Nejvýznamnějším zdrojem TMK jsou v dnešní době různé druhy trvanlivého a jemného pečiva, tukové polevy na potravinářských výrobcích či potraviny rychlého občerstvení, kde jsou často používány.
Esenciální mastné kyseliny
Lidské tělo samo dokáže produkovat všechny mastné kyseliny kromě dvou typů omega-6 a omega-3. Tyto mastné kyseliny získává člověk pouze z přijímané potravy a jsou proto označovány jako esenciální mastné kyseliny. Obsaženy jsou zejména v tučných rybách, lněných semíncích, lněném oleji, vlašských ořeších, sóje.
![Omega 3](https://www.gsklub.cz/wp-content/uploads/omega-3.jpg)
Proč jsou omega 3 kyseliny pro člověka zásadně důležité
Omega 3 patří do skupiny nenasycených mastných kyselin, které jak už víme, jsou zdraví prospěšné. Potřebujeme je pro udržení správného stavu srdce, krevního tlaku, mozku a zraku. Omega 3 mastné kyseliny jsou důležité také pro těhotné a kojící ženy – pro správný vývoj mozku a zraku plodu i kojeného dítěte. Tělo si je neumí samo vyrobit, a proto je nutné je přijímat v potravě. Jíst bychom měli zejména tučné mořské ryby a mořské plody, které jsou bohatým zdrojem omega 3. Obsaženy jsou také v jádrech vlašských ořechů a chia semínkách. Pokud nám tyto potraviny v jídelníčku chybí, můžeme omega 3 tělu dodat pomocí doplňků stravy.
Čerpáno z https://www.slimming.cz/tuky-co-vlastne-jsou-a-jak-se-deli/
Související produkty
![GS Omega 3 citrus, 100+50 kapslí](https://www.gsklub.cz/wp-content/uploads/omega-3za2-1-235x235.png)
GS Omega 3 citrus, 100+50 kapslí
- 3 za cenu 2
- Na 5 měsíců
![](https://www.gsklub.cz/wp-content/themes/inevio-theme/assets/images/gsklub.png)
![Cemio ROZMARÝN vlasové tonikum pro podporu růstu vlasů, 250 ml](https://www.gsklub.cz/wp-content/uploads/rozmaryn-tonikum-235x235.png)
Cemio ROZMARÝN vlasové tonikum pro podporu růstu vlasů, 250 ml
- 3 za cenu 2
- Novinka
![](https://www.gsklub.cz/wp-content/themes/inevio-theme/assets/images/cemio.png)
Mohlo by vás zajímat
![Otrava jídlem! Jak ji poznat a léčit?](https://www.gsklub.cz/wp-content/uploads/magazin-1000x600-1-1-348x202.png)
Otrava jídlem! Jak ji poznat a léčit?
Otrava jídlem, často způsobená bakteriemi, viry, parazity nebo toxiny, je běžným problémem, který může postihnout každého. S příchodem...
![Jak zvládnout jet lag po dlouhém letu?](https://www.gsklub.cz/wp-content/uploads/magazin-1000x600-20-348x202.jpg)
Jak zvládnout jet lag po dlouhém letu?
Jet lag, neboli pásmová nemoc, je běžný problém, kterému čelí cestovatelé po dlouhých letech přes několik časových pásem....
![Úpal nebo úžeh, jaké jsou jejich příznaky?](https://www.gsklub.cz/wp-content/uploads/magazin-1000x6002-1-348x202.jpg)
Úpal nebo úžeh, jaké jsou jejich příznaky?
Horké počasí nám umí pěkně zatopit! Letní vysoké teploty nás přirozeně táhnou ven k vodě, do přírody, na zahrádky...