Slevový kód 3za2 bude automaticky vyplněn v nákupním košíku. Pokud je pro Vás výhodnější jiný slevový kód, neváhejte jej využít. Slevy ovšem není možné kombinovat. Více informací ZDE.

x
Nevíte si rady? Napište nám. info@gsklub.cz
Hledat
0
Prázdný košík

Váš košík je bohužel prázdný.

Jestli si nevíte rady s výběrem, obraťte se na nás na 736 755 377 nebo na info@gsklub.cz. Pomůžeme vám.

Menu

Myslete na to, co jíte: Potraviny s pozitivním vlivem na mozek

Myslete na to, co jíte

Vybíráme potraviny, které mají pozitivní vliv na mozek.

 Lidský mozek je neuvěřitelně složitý a sofistikovaný orgán. Zpracuje během vteřiny tolik informací, které by nedokázal zpracovat ani ten nejvýkonnější počítač na světě. Řídí celou nervovou soustavu a považujeme jej za jeden z nejdůležitějších orgánů v těle. Na jeho vývoj, výkonnost, psychickou pohodu i stárnutí má vliv kvalita i kvantita stravy, kterou přijímáme. O jídle je tedy opravdu potřeba přemýšlet.

V hlavní roli potraviny, které zvyšují mozkovou aktivitu

Borůvky a jiné bobulovité ovoce

Borůvky jsou cenným zdrojem antioxidantů, které zachycují volné radikály. Tím zpomalují stárnutí mozkových buněk a předcházejí jejich degenerativním onemocněním. Nazývají se mimo jiné potravinou pro mozek, a kromě antioxidantů obsahují také přírodní vitaminy.

Špenát

Tato listová zelenina je plná živin, které vás mohou ochránit před demencí. Jsou to především kyselina listová, vitamín E a vitamín K.

Ryby

Tučné mořské ryby jako jsou pstruh a sardinky a zejména divoký losos, jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin (DHA a EPA), které mají blahodárný vliv na mozek. Jsou nezbytné pro učení, paměť a koncentraci.

Káva

Kávová zrna obsahují antioxidanty, aminokyseliny, vitaminy a minerály. Pití kávy je z dlouhodobého hlediska spojeno s nižším rizikem vzniku neurologických onemocnění, jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba. To by mělo být částečně způsobeno právě vysokou koncentrací antioxidantů v kávě.

Jídelníček

Kurkuma a skořice

Kurkumin je hlavní aktivní složkou v kurkumě. Jedná se o silnou antioxidační a protizánětlivou látku spojovanou se zlepšením paměti. Pomáhá obnově mozkových buněk a zmírňuje deprese. Skořice obsahuje dvě složky – proantocyanidin a cinnamaldehyd, které mohou zničit nebezpečné tau proteiny způsobující Alzheimerovu chorobu.

Brokolice

Brokolice obsahuje velké množství rostlinných sloučenin, včetně antioxidantů. Velmi vysoký obsah vitaminu K a cholinu v brokolici může mít dobrý vliv na zlepšení paměti a koncentrace

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Tyto zdraví prospěšné tuky, které náš mozek a nervová soustava obsahují a potřebují, jsou důvodem, proč vlašské ořechy mají tak posilující účinky.  Studie přisuzují ořechům pozitivní vlivy na mozek. Vyzdvihují jejich preventivní charakter před neurodegenerativními nemocemi zahrnující i demenci a Alzheimerovu nemoc. Zlepšují logické uvažování, koncentraci a mezibuněčnou komunikaci.

Vejce

Vejce jsou zdrojem několika živin, které souvisí se správnou funkcí mozku, jedná se hlavně o vitamín B6, B12 a cholin. Cholin je součástí buněčných membrán mozku a je to právě on, který mozek chrání například před mozkovou mrtvicí. Kromě toho funguje jako podpora paměťových schopností.

Zelený čaj

Kofein obsažený v zeleném čaji podporuje funkce a výkon mozku. Dodává energii, zlepšuje paměť, kognitivní schopnosti a koncentraci. Zelený čaj je bohatý na polyfenoly a antioxidanty, které chrání mozek před mentálním poklesem a snižují riziko Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Mozek

Příklad jídelníčku pro zdravý mozek

Snídaně: Ovesná kaše s borůvkami, ořechy, dýňovými semínky posypaná skořicí, zelený čaj

Svačina: Smoothie z baby špenátu a banánu

Oběd: Losos s listovým špenátem, opečený brambor, kvalitní espresso 

Odpolední svačina: Žitný chlebík se semínky, avokádo, zastřené vejce,

Večeře: Pečená brokolice s česnekem a parmezánem, žitný chlebík

Po celý den dostatečný příjem čerstvé vody (alespoň 2 l)

Omlouváme se ostatním potravinám ve vedlejších rolích, na které se v tomto článku nedostalo a které také pomáhají udržet mozek v dobré kondici. Základem úspěchu je pestrá a vyvážená strava. Zařaďte výše uvedené potraviny do svého jídelníčku a udělejte krok ke zdraví. Další možností je některé látky suplementovat vhodnými doplňky stravy pro podporu mozku.

Mohlo by vás zajímat

Otrava jídlem! Jak ji poznat a léčit?

Otrava jídlem! Jak ji poznat a léčit?

Otrava jídlem, často způsobená bakteriemi, viry, parazity nebo toxiny, je běžným problémem, který může postihnout každého. S příchodem...

23. 7. 2024
Jak zvládnout jet lag po dlouhém letu?

Jak zvládnout jet lag po dlouhém letu?

Jet lag, neboli pásmová nemoc, je běžný problém, kterému čelí cestovatelé po dlouhých letech přes několik časových pásem....

Úpal nebo úžeh, jaké jsou jejich příznaky?

Úpal nebo úžeh, jaké jsou jejich příznaky?

Horké počasí nám umí pěkně zatopit! Letní vysoké teploty nás přirozeně táhnou ven k vodě, do přírody, na zahrádky...

Farmaceutická kvalita naše výrobky jsou špičkové
Používáme účinné látky v ověřených dávkách
Doprava zdarma na vše do 31.8.