Velký speciál o tucích: vše co potřebujete vědět

Tuky jsou nezdravé a měli bychom je z jídelníčku vyřadit!
Naštěstí se tento mýtus již podařilo vyvrátit. Dnes už víme, že tuky jsou jednou ze základních živin a pro lidský organismus jsou zcela nezbytné. Víme, že tuky obsahují mastné kyseliny, které dělíme na nasycené a nenasycené. Občas si ale pleteme, které jsou ty zdraví prospěšné a kterým bychom se měli raději vyhnout. Pojďme si tedy na ty mastné kyseliny posvítit zblízka.
Nasycené mastné kyseliny
Vyskytují se především v živočišných tucích, jako jsou: mléko, maso a vejce. Ty obsažené v mléčných výrobcích (s krátkým a středním řetězcem) mají na hladinu krevního cholesterolu převážně neutrální vliv. Oproti tomu ty s dlouhým řetězcem zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a tím i riziko vzniku srdečně – cévního onemocnění, proto bychom je měli konzumovat jen v omezeném množství.
Nenasycené mastné kyseliny
Z hlediska výživy jsou hodnoceny vesměs pozitivně. Obsaženy jsou zejména v rostlinných tucích, rybách, oříšcích a různých semínkách. Mají protizánětlivý účinek, snižují hladinu cholesterolu a svým působením na organismus snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.
Trans-nenasycené mastné kyseliny
V malém množství se přirozeně vyskytují v tucích živočišných, ale převážně vznikají nešetrnou tepelnou úpravou nenasycených tuků. Pokud tedy smažíte na olivovém oleji a myslíte si, že děláte pro své tělo něco prospěšného, pletete se. Vysoký příjem TMK má prozánětlivý účinek, zvyšuje nebezpečí vzniku kardiovaskulárních onemocnění, diabetu 2. typu a obezity a zvyšuje hladinu cholesterolu. Nejvýznamnějším zdrojem TMK jsou v dnešní době různé druhy trvanlivého a jemného pečiva, tukové polevy na potravinářských výrobcích či potraviny rychlého občerstvení, kde jsou často používány.
Esenciální mastné kyseliny
Lidské tělo samo dokáže produkovat všechny mastné kyseliny kromě dvou typů omega-6 a omega-3. Tyto mastné kyseliny získává člověk pouze z přijímané potravy a jsou proto označovány jako esenciální mastné kyseliny. Obsaženy jsou zejména v tučných rybách, lněných semíncích, lněném oleji, vlašských ořeších, sóje.

Proč jsou omega 3 kyseliny pro člověka zásadně důležité
Omega 3 patří do skupiny nenasycených mastných kyselin, které jak už víme, jsou zdraví prospěšné. Potřebujeme je pro udržení správného stavu srdce, krevního tlaku, mozku a zraku. Omega 3 mastné kyseliny jsou důležité také pro těhotné a kojící ženy – pro správný vývoj mozku a zraku plodu i kojeného dítěte. Tělo si je neumí samo vyrobit, a proto je nutné je přijímat v potravě. Jíst bychom měli zejména tučné mořské ryby a mořské plody, které jsou bohatým zdrojem omega 3. Obsaženy jsou také v jádrech vlašských ořechů a chia semínkách. Pokud nám tyto potraviny v jídelníčku chybí, můžeme omega 3 tělu dodat pomocí doplňků stravy.
Čerpáno z https://www.slimming.cz/tuky-co-vlastne-jsou-a-jak-se-deli/
Související produkty
 
 Cemio Kamzíkova konopná mast hřejivá + chladivá, 2 × 200 ml, soutěžní balení
- Dárkové balení

Mohlo by vás zajímat
 
 Co těhotné nesmí? Tohle si v těhotenství odpusťte.
Jste těhotná? A často přemýšlíte nad tím, jaké aktivity byste v těhotenství měla raději vynechat? Tohle zdánlivě jasné...
 
 Liposomální vitaminy: účinnější než běžné doplňky
Užíváte doplňky stravy? Pak jste určitě slyšeli o liposomálních vitaminech a minerálech. V tomto článku se zaměříme na to,...
 
 Jak postupovat při febrilních křečích?
Febrilní křeče – strašák všech rodičů. Dítě náhle ztuhlo, otáčí oči v sloup? Nereaguje na oslovení a začaly svalové...
 
 
 
 
