Správná výživa v těhotenství
Jste to, co jíte. V těhotenství to platí dvojnásob, protože všechno, co zkonzumujete a vypijete má vliv na zdraví miminka. Nemusíte jíst za dva, ale pečlivě vybírejte všechny potraviny, které si naservírujete na talíř. Co všechno v těhotenství jíst a čemu se naopak vyvarovat? Dozvíte se v tomto článku.
Potraviny plné živin
I v těhotenství platí obecné zásady zdravé výživy. Kvalitní čerstvá strava a vyvážený jídelníček jsou základ, stejně jako dodržování pitného režimu. Váš těhotenský jídelníček by se měl skládat zejména z potravin bohatých na kyselinu listovou, vitamin D, vápník, železo a omega-3 nenasycené mastné kyseliny.
Kyselina listová neboli vitamin B9 hraje veledůležitou roli zejména v prvních týdnech těhotenství. Významně se podílí na správném vývoji plodu, chrání těhotné ženy před samovolným potratem. Při nedostatečném množství kyseliny listové v těhotenství hrozí těžké vývojové vady dítěte, odloučení placenty a další vážné problémy. Najdete ji v listové zelenině, špenátu nebo kapustě, dále v celozrnných produktech, ovesných vločkách, rajčatech, citrusových plodech, lososu, tvrdém sýru, chřestu, zeleném hrášku, jahodách, luštěninách či vlašských ořeších. Pro zajištění optimálního množství kyseliny listové se doporučuje konzumovat ji formou doplňků stravy.
Vitamin D má zásadní podíl na vstřebávání vápníku a pevnosti kostí. Dlouhodobě nízká hladina vitaminu D a vápníku v útlém dětství může vést k rozvoji křivice. Hladina vitaminu D u novorozenců je závislá na množství „déčka“ v těle matky v době těhotenství, to se následně promítne i do procesu osifikace, který začíná ve třetím trimestru. Je-li vitaminu D v těle matky málo, dojde k vyplavování vápníku z jejích kostí pro využití u miminka. Nejlépe tělo získává vitamin D ze slunce. Dlouhý pobyt na přímém slunci se však těhotným příliš nedoporučuje. Zbývá tedy strava bohatá na vitamin D, jako je mák, tresčí olej, mořské ryby nebo mléko. I vitamin D je možné suplementovat formou výživových doplňků.
Železo v těhotenství dodává matce i dítěti životně důležitý kyslík. Velká část železa je neustále zaměstnána transportem kyslíku z plic do krve a do všech ostatních orgánů, zejména mozku. V průběhu těhotenství se potřeba železa zdvojnásobí. Důležitý je příjem zejména ke konci, kdy dítě rychle roste. Bývá obsaženo jak v zelenině, tak v potravinách živočišného původu. Tělo si lépe poradí s železem živočišného původu. Bohaté na železo jsou luštěniny, ovesné vločky a maso. Velké množství cenného železa dodávají také meruňky.
Omega-3 mastné kyseliny mají příznivý vliv na vývoj mozku a očí u plodu i novorozence. Musí jich být ale dostatek, proto i výživová tvrzení schválená Evropskou unií uvádějí, že příznivého vlivu je dosaženo při konzumaci alespoň 250 mg DHA denně. Jednoduchým způsobem, jak si dostatečný příjem pohlídat, je užívání kvalitních doplňků stravy s obsahem omega 3. Doporučované jsou také alespoň dvě porce tučných mořských ryb týdně, protože právě ty obsahují velké množství DHA a EPA.
Jakým potravinám se v těhotenství vyhnout
Vyhněte se slazeným nápojům a jednoduchým cukrům. Nejen proto, že nemají dobrý vliv na vaši budoucí linii, ale v těhotenství jsou dásně a zuby mnohem citlivější. Omezte konzumaci kávy, černého čaje a nápojů s kofeinem, úplně se vyhněte alkoholu. Játrové hody včetně játrových paštik odložte na později. Játra jsou bohatým zdrojem vitaminu A. Zvýšené hladiny vitaminu A a jeho derivátů mohou působit teratogenně, to znamená, že mohou poškozovat plod v těle matky. Konzumujte čerstvé potraviny, dobře umytou zeleninu a ovoce, maso vždy tepelně opracované. Vyhněte se syrovým vejcím a majonézám, které mohou být kontaminované bakteriemi listerie. Nedoporučují se ani plísňové a měkké sýry.
Související produkty
GS Mamavit 2 Těhotenství a kojení, 30 tablet + 30 kapslí
- Na 1 měsíc
GS Mamavit 1 Plánování a 1. trimestr, 90 tablet
- Na 3 měsíce
Mohlo by vás zajímat
Vše, co potřebujete vědět o vosím bodnutí
Letní radovánky na čerstvém vzduchu, přináší kromě radosti i starosti. Život venku dokáží velmi znepříjemnit vosy, které se...
5 tipů, jak zvládnout návaly horka
Intenzivní teplo po celém těle, často spojené s pocením a zčervenáním kůže. Pocit na omdlení, zrychlený tep i...
Otrava jídlem! Jak ji poznat a léčit?
Otrava jídlem, často způsobená bakteriemi, viry, parazity nebo toxiny, je běžným problémem, který může postihnout každého. S příchodem...