Slevový kód 3za2 bude automaticky vyplněn v nákupním košíku. Pokud je pro Vás výhodnější jiný slevový kód, neváhejte jej využít. Slevy ovšem není možné kombinovat. Více informací ZDE.

x
Nevíte si rady? Napište nám. info@gsklub.cz
Hledat
0
Prázdný košík

Váš košík je bohužel prázdný.

Jestli si nevíte rady s výběrem, obraťte se na nás na 736 755 377 nebo na info@gsklub.cz. Pomůžeme vám.

Menu
Recept na zdravý bramborový salát

Stal se tradiční pochoutkou českých Vánoc. Málokterá rodina si bez něj dokáže představit štědrovečerní hostinu. Řeč je samozřejmě o bramborovém salátu. Každá hospodyně má svůj lety prověřený recept na nejlepší bramborový salát a střeží ho jako oko v hlavě. My pro vás bohužel nemáme recept na nejlepší ani na super zdravý bramborový salát. Přinášíme pohled na jednotlivé suroviny a jejich alternativy a necháme jen na vás, z jakých ingrediencí si letošní bramborový salát namícháte.

Brambory versus batáty

Pokud přidáte do bramborového salátu batáty, získáte salát se zajímavou oranžovou barvou. Sladké brambory jsou bohaté na „beta-karoten“, který se v těle přeměňuje na vitamin A, a je důležitý pro zdraví očí. Klasické brambory jsou bohaté na vitamin C, obsahují ho 8x více než sladké brambory.

Sladké brambory mají nižší glykemický index. Nutriční a kalorické hodnoty mají naopak o chlup lepší klasické brambory.

Majonéza nebo jogurt

V naší rodině se bramborový salát zadělává v neckách. A na jeho přípravu padnou vždy dvě velké majonézy. Jelikož základem majonézy je olej a žloutky, jedná se o pořádnou kalorickou bombu. Energeticky chudší a zdravější alternativou majolky může být jogurt nebo zakysaná smetana. Mírně kyselejší chuť jogurtu dodá často celému salátu úplně nový rozměr. Pokud se rozhodnete přidat do salátu právě bílý jogurt, nechte ho nejdříve „odkapat“ přes plátýnko. Vyhnete se tak vodové konzistenci bramborového salátu.

Pro srovnání má 100 g majonézy 660 kcal, kdežto bílý jogurt jen 60 kcal ve sto gramech.

Sterilovaná versus čerstvá zelenina

Pokud budete volit mezi sterilovanou nebo čerstvou zeleninou, kterou si doma do salátu uvaříte, zamyslete se nad přidaným cukrem, který je nutně ke konzervování zeleniny potřeba.

Gothaj nebo kvalitní šunka

Proč do salátu přidat gothaj? Protože je levný. Žádnou jinou výhodu jsme bohužel nenašli. Jsou Vánoce, tak na sobě nešetřete. A na výživě obzvlášť ne! Vybírejte kvalitní šunku s obsahem masa alespoň 90 %. V bramborovém salátu bude výborně chutnat třeba medová šunka. Pokud se v salátu obejdete bez uzeniny, skvělou náhradou bílkovin jsou vařená vejce.

Pokud chcete svůj salát ještě něčím ozvláštnit, skvělým doplňkem brambor je například vařená červená řepa. V jiných oblastech do bramborového salátu přidávají jablka. Ať se rozhodnete pro jakoukoliv variantu bramborového salátu, přejeme vám dobrou štědrovečerní chuť!

Mohlo by vás zajímat

Otrava jídlem! Jak ji poznat a léčit?

Otrava jídlem! Jak ji poznat a léčit?

Otrava jídlem, často způsobená bakteriemi, viry, parazity nebo toxiny, je běžným problémem, který může postihnout každého. S příchodem...

23. 7. 2024
Jak zvládnout jet lag po dlouhém letu?

Jak zvládnout jet lag po dlouhém letu?

Jet lag, neboli pásmová nemoc, je běžný problém, kterému čelí cestovatelé po dlouhých letech přes několik časových pásem....

Úpal nebo úžeh, jaké jsou jejich příznaky?

Úpal nebo úžeh, jaké jsou jejich příznaky?

Horké počasí nám umí pěkně zatopit! Letní vysoké teploty nás přirozeně táhnou ven k vodě, do přírody, na zahrádky...

Farmaceutická kvalita naše výrobky jsou špičkové
Používáme účinné látky v ověřených dávkách
Doprava zdarma na vše do 31.8.