Recept na zdravou pizzu plnou bílkovin
Ochutnali jste někdy pravou italskou pizzu? Tradiční recept vznikl v 17. století v italské Neapoli jako pokrm pro chudé. Původní podoba připomínala spíše nadýchaný slaný koláč s rajčaty, olivovým olejem a bazalkou. O slabé křupavé těsto s přídavkem mnoha ingrediencí, jak jej známe z pizzerií dnes, se zasloužili až Američané v 19. století.
Proč je pizza nezdravá?
Kdo by ji nemiloval?! Pizza paří k neoblíbenějším jídlům většiny lidí. Je rychlá, snadno dostupná ve většině fastfoodů a ta doma v mrazáku, se postará o rychlou večeři. A tady je právě ten kámen úrazu. Mražené pizzy a pizzy z polotovarů obsahují obecně hodně konzervantů, velké množství soli, nekvalitní suroviny a nezdravé nasycené tuky. Jste zklamaní? Nebuďte, protože to jde to i jinak. Připravte si pizzu doma podle našeho receptu z kvalitních surovin a vězte, že nic nezdravého na talíři nemáte.
Na zdravou fitness pizzu budeme potřebovat:
Ingredience na těsto (5 pizz o průměru 20 cm)
- 3 ks šťastných vajec
- 400 g špaldové nebo celozrnné mouky
- 250 g nízkotučného tvarohu
- špetka soli
Všechny ingredience na těsto smícháme a necháme zabalené v lednici odležet nejlépe přes noc. Na pomoučněném vále poté vyválíme slabé těsto a ořežeme podle talíře nebo dortové formy.
Ingredience na italské sugo
- 1 ks menší cibule
- 2 x plechovka krájených loupaných rajčat (pro urychlení)
- stroužek česneku
- oregano dle chuti
- bazalka dle chuti
- špetka soli a pepřem
- olivový olej
Na olivovém oleji zesklovatíme cibulku, přidáme rajčata z plechovky případně oloupaná propasírovaná čerstvá rajčata a necháme na mírném plamenu redukovat. Do základu přidáme prolisovaný česnek. Když je sugo tak akorát husté (připomíná konsistencí kečup) dochutíme solí, pepřem a bylinkami.
Ingredience na pizzu
Pizzu dělají ingredience, které na ni položíte. Použijte kvalitní čerstvé potraviny ideálně v BIO kvalitě. Fantazii se meze nekladou, každá pizza může být jiná. Pamatujte ale na to, že pokud pizzu zasypete tučným sýrem, slaninou nebo salámem, musíte si u receptu škrtnout přídomek fitness.
- kvalitní vysokoprocentní šunka
- mozzarella light
- olivy nebo žampiony
- tenké plátky rajčat
- rukola
Námi doporučené suroviny vrstvíme na pizzu v tomto pořadí: plátky rajčat, pokrájené olivy, šunka, sýr. Pečeme 10 – 15 minut na 180°C dokud sýr na povrchu pěkně nezezlátne. Po upečení zasypeme rukolou. Dobrou chuť!
Rukola – proč je zdravá?
Rukola má velmi výraznou chuť. V posledních letech slaví v kuchyních renesanci a hojně se využívá do salátů nebo bylinkových pest. Její mírně štiplavá chuť nemusí být každému příjemná, dohání to však celou řadou zdravotních benefitů. Obsahuje mnoho cenných látek, zvláště pak železo, vápník, draslík, vitaminy C a A.
Mohlo by vás zajímat
Vše, co potřebujete vědět o vosím bodnutí
Letní radovánky na čerstvém vzduchu, přináší kromě radosti i starosti. Život venku dokáží velmi znepříjemnit vosy, které se...
5 tipů, jak zvládnout návaly horka
Intenzivní teplo po celém těle, často spojené s pocením a zčervenáním kůže. Pocit na omdlení, zrychlený tep i...
Otrava jídlem! Jak ji poznat a léčit?
Otrava jídlem, často způsobená bakteriemi, viry, parazity nebo toxiny, je běžným problémem, který může postihnout každého. S příchodem...