Slevový kód 3za2 bude automaticky vyplněn v nákupním košíku. Pokud je pro Vás výhodnější jiný slevový kód, neváhejte jej využít. Slevy ovšem není možné kombinovat. Více informací ZDE.

x
Nevíte si rady? Napište nám. info@gsklub.cz
Hledat
0
Prázdný košík

Váš košík je bohužel prázdný.

Jestli si nevíte rady s výběrem, obraťte se na nás na 736 755 377 nebo na info@gsklub.cz. Pomůžeme vám.

Menu
Vitaminový speciál – vitamin C

Kdyby existovalo království vitaminů a vládl mu nějaký král, byl by to určitě vitamin C. Je jednou z nejdůležitějších látek, kterou naše tělo potřebuje pro správné fungování.  Víte, co všechno vitamin C dokáže? Jak vyléčit kurděje? A místo pomerančů, vezměte na návštěvu do nemocnice raději brambory.

Pohled do historie

O vitaminu C začínáme mluvit v 16. století, kdy se jeho dlouhodobý nedostatek ve stravě projevil u námořníků vracejících se z dalekých cest nemocí zvanou kurděje. Legendy se v pokračovaní příběhu rozcházejí, ale v tom důležitém se shodují. Námořníkům byl podán přírodní vitamin C a jejich stav se začal rychle zlepšovat. Až o 400 let později, na začátku 20. století pak Sir Walter N. Haworth z univerzity v anglickém Birminghamu sestavil jako první na světě chemickou strukturu vitaminu C a vyrobil ho syntetickou cestou.

Benefity ukryté ve vitaminu C

Významně ovlivňuje tělesné orgány. Jeho dostatek vám zajistí správnou stavbu kostí, zubů, šlach, svalů a také kůže. Kromě toho, že podporuje obranyschopnost organismu, funguje jako prevence proti nachlazení, virovým onemocněním.  Urychluje hojení, podílí se na tvorbě hormonů v nadledvinách a hypofýze. Důležitá je i jeho funkce při vstřebávání železa v organismu. Kromě jiného je to také důležitý antioxidant, protože chrání buňky v těle před poškozením volnými radikály.

Není bez zajímavosti, že vitamin C zlepšuje mužskou plodnost, lépe řečeno pohyblivost spermií. Takže pokud máte problém s početím, zařaďte do rodinného jídelníčku potraviny s vysokým obsahem céčka. Také podporuje tvorbu kolagenu, takže pokud se vám na čele objevili první vrásky, pak se rychle začněte dopovat vitaminem.

Vitamin C v kostce

Vitamin C neboli kyselina L-askorbováje důležitou součástí organismu každého zdravého člověka. Podporuje vstřebávání těžkých kovů, v těle působí jako antioxidant a vytváří kolagen starající se o zdravé dásně, zuby, kosti a krevní cévy. Jedná se o vitamin rozpustný ve vodě. Nemusíte se obávat předávkování, přebytečné množství tělo vyloučí močí. Citlivější jedinci při předávkování vitaminem C mohou trpět průjmem nebo vyrážkou. Naše tělo jej neumí samo produkovat a tak jej musí přijímat z potravy. Doporučená denní dávka pro zdravého dospělého člověka je 100 mg. Sportovci, kuřáci a lidé se zvýšenou fyzickou zátěží by měli dávku navýšit zhruba o 30 mg. V době se zvýšeným rizikem nákazy infekčním onemocněním je doporučováno zvýšit příjem vitaminu C na 1000 mg.

Vitamin C v potravinách

Když se řekne vitamin C, všichni si na první dobrou vybaví citrusy. Přeci nám maminka mačkala citron do čaje, když jsme byli malí a nemocní. Jde ale o všeobecně rozšířený omyl. Citrusy totiž obsahují jen poměrně malé množství vitaminu C. Navíc obsahují enzym askorbinázu, který rozkládá vitamin C. Mnohem bohatším zdrojem vitaminu C jsou papriky, černý rybíz, šípky, rakytník, zelí a brambory. Přijímat vitamin C z potravin je pro tělo nejpřirozenější. Bohužel má každá mince dvě strany a platí to i o vitaminech. Úpravou potravin – vařením, loupáním, smažením, skladováním i zmrazením, se vitamin C z potravin vytrácí. Například vařené brambory ztratí 60 % původních hodnot vitaminu C. Pro zachovaní vysokého množství vitaminu C je nejlepší je konzumovat potraviny čerstvě utržené a syrové.

Projevy nedostatku vitaminu C v těle

Kurděje, o kterých píšeme výše v článku, dnes už snad nikomu nehrozí. S čím se setkáme spíše, jsou modřiny a otoky způsobené lehkými úrazy, vypadávání vlasů, zubů a bolesti kloubů, oslabení cév,
pojivových tkání a kostí. I toto jsou následky deficitu vitamínu C v potravě.

Mohlo by vás zajímat

Otrava jídlem! Jak ji poznat a léčit?

Otrava jídlem! Jak ji poznat a léčit?

Otrava jídlem, často způsobená bakteriemi, viry, parazity nebo toxiny, je běžným problémem, který může postihnout každého. S příchodem...

23. 7. 2024
Jak zvládnout jet lag po dlouhém letu?

Jak zvládnout jet lag po dlouhém letu?

Jet lag, neboli pásmová nemoc, je běžný problém, kterému čelí cestovatelé po dlouhých letech přes několik časových pásem....

Úpal nebo úžeh, jaké jsou jejich příznaky?

Úpal nebo úžeh, jaké jsou jejich příznaky?

Horké počasí nám umí pěkně zatopit! Letní vysoké teploty nás přirozeně táhnou ven k vodě, do přírody, na zahrádky...

Farmaceutická kvalita naše výrobky jsou špičkové
Používáme účinné látky v ověřených dávkách
Doprava zdarma na vše do 31.8.