Proč byste měli jíst omega-3 mastné kyseliny?

Prospívají zdravému srdci, mozku i zraku
Naše strava by měla být dostatečně pestrá a vyvážená. To je základ zdravého a dlouhého života. Měla by obsahovat dostatek zeleniny i ovoce, správný poměr mezi sacharidy, tuky a bílkovinami, které je potřeba přijímat z kvalitních zdrojů masa, vajec, luštěnin i ořechů. Důležité je, aby naše strava obsahovala dostatek živin, které si naše tělo neumí vyrobit samo. Jsou to například vitaminy, esenciální aminokyseliny a esenciální mastné kyseliny, mezi které patří omega-3 mastné kyseliny. Proč by právě omega-3 v našem jídelníčku neměly chybět a kde je můžeme získat, se dozvíme níže.
Přirozené zdroje omega-3 v potravě
Určitě si pamatujete na „oblíbený“ rybí olej, který nás dříve maminky nutily polykat. Správně tedy tušíte souvislost mezi omega-3 mastnými kyselinami a rybami, které jsou nejlepším přírodním zdrojem omega-3. Kromě tučných ryb jako jsou losos, sardinky, sleď, tuňák, makrela, najdeme tyto vzácné kyseliny i ve vejcích a vlašských ořeších. Kolik ryb byste denně museli zkonzumovat, abyste dodrželi doporučenou denní dávku omega-3? A to je právě otázka, kterou si klade většina odborníků. DDD nebo také RVH (referenční výživová hodnota) nebyla pro omega-3 stanovena. V periodiku British Journal of Nutrition bylo publikováno, že již dávka 250 mg omega-3 mastných kyselin vede ke snížení rizika náhlých srdečních úmrtí o 35%. Jiné zdroje uvádějí, že optimální dávka je někde mezi 500 – 1 000 mg denně. Což dle průzkumů odpovídá 17 kg rybího masa ročně. Zde je pár konkrétních druhů ryb rozdělených do kategorií podle toho, kolik mg omega 3 obsahují na 85 g porci tepelně upraveného masa:
- 0 – 200 mg – krevety, krab, sumec, humr, tilápie a surimi
- 200 – 500 mg – tuňák, halibut, oliheň, treska, sebastes
- 500 – 1000 mg – mečoun, pstruh, ústřice, sardinka, losos
- 1000 – 1500 mg – losos, makrela, některé druhy tuňáka
- 1500 a více mg – sleď, makrela a losos
Češi dle nejrůznějších výzkumů nemají dostatečný příjem rybího masa a tedy i pro tělo důležitých omega-3. V tomto případě doporučujeme suplementovat omega-3 kvalitními výživovými doplňky.

Omega-3 pro sportovce
Omega-3 mastné kyseliny bývají velmi často považované za jeden z nejdůležitějších doplňků a to nejen ve sportovní výživě. A aby také ne, jejich fungování bývá často spojováno se zdravím pohybového aparátu, správným fungováním kardiovaskulárního systému a při posilování lepším budování svalové hmoty! Sportovce bude jistě zajímat její působení při regeneraci svalů a protizánětlivé účinky.
Omega-3 pro nastávající maminky
Proč jsou tyto látky obzvlášť důležité v těhotenství? DHA přispívá ke správnému vývoji mozku u nenarozených dětí a kojenců a má také příznivý vliv na vývoj jejich zraku. Výhody užívání omega 3 mastných kyselin prokazují i vědecké studie: Studie z roku 2003 potvrdila, že děti, jejichž matky užívaly rybí olej, měly vyšší IQ než děti těch, které braly jiný typ oleje. Jiná studie z roku 2007 potom přišla se závěrem, že děti žen, které konzumovaly dostatečné množství DHA, jsou lepší v řešení problémů než děti těch matek, které dostávaly placebo. Kromě toho obě kyseliny, DHA i EPA, přispívají k normálnímu fungování srdce.
Omega-3 mastné kyseliny pomáhají se soustředěním
Také v období, kdy dítě roste a překotně se vyvíjí, potřebuje mít dostatek důležitých látek. Omega-3 mastné kyseliny patří mezi ně. Existuje celá řada výzkumů, zabývajících se vztahem mezi konzumací kyselin EPA a DHA a učením, pamětí nebo soustředěním. Prestižní americká Mayo Clinic uvádí, že se jednotlivé studie od sebe liší, některé vliv omega 3 mastných kyselin na kognitivní schopnosti dětí dokázaly, jiné nikoliv. Největší efekt měly na žáky, kteří dosahovali ve škole horších výsledků, nebo byli podvyživení. Kde se ale podávání omega-3 mastných kyselin projevilo, jsou děti s ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou). Zde se výzkumy shodnou na tom, že se těmto žákům podařilo utlumit symptomy a zlepšit výkony ve vyučování.
Opravdu pro všechny
Omega-3 má pozitivní vliv na zdraví opravdu u všech věkových kategorií. Dlouhodobé užívání může mít pozitivní vliv na imunitní systém. Jak uvádí Mudr. Radan Gocal: „Každá buňka v těle, i ta imunitní, potřebuje přinejmenším dostatek vitamínů D3, C a esenciálních živin EPA a DHA – omega 3 mastných kyselin. Vitamín D3 je pro imunitu naprosto zásadní. O vitamínu C asi psát nemusím. Omega 3 mastné kyseliny, pokud jsou správně chráněny před oxidací, nejlépe pomocí polyfenolů, jsou zásadní součástí buněčné membrány. Bez nich nefunguje membrána buněk dobře, a to samozřejmě vede k tomu, že každá buňka funguje hůře, než má, včetně buněk imunitních“. Další odborné studie poukazují na fakt, že pravidelná konzumace EPA a DHA inhibuje produkci LDL cholesterolu čímž pomáhá předcházet infarktu či mozkové mrtvici.

Zdroje:
Související produkty

GS Mamavit Prefolin+DHA, 30 tablet + 30 kapslí
- Na 1 měsíc


GS Omega 3 CITRUS + D3, 100+50 kapslí
- Doporučujeme
- Na 5 měsíců

Mohlo by vás zajímat

Šafrán nejen do kuchyně, hodí se i v péči o pleť.
Když o něčem řekneme: „je toho jako šafránu“, znamená to, že je něčeho velmi málo. Nedostupnost a náročné...

Bolí vás záda? Těchto 8 tipů přináší okamžitou úlevu.
Pokud znáte někoho, koho ještě nikdy nebolela záda, můžeme se s vámi vsadit, že jednou to přijde. Bolest zad...

Jak na seboreu? Se správnou péčí se dá zvládnout.
Seborea dokáže svého majitele řádně potrápit. Představte si, že vás neskutečně svědí pokožka hlavy a ve vlasech máte...