logo GSK
Nevíte si rady? Napište nám. info@gsklub.cz
Hledat
0
Prázdný košík

Váš košík je bohužel prázdný.

Jestli si nevíte rady s výběrem, obraťte se na nás na 736 755 377 nebo na info@gsklub.cz. Pomůžeme vám.

Menu
Kyselina listová v potravinách

Kyselina listová je dobře známá hlavně těhotným ženám a kojícím maminkám, které vědí, že je důležitá pro vývoj plodu i miminka. Ačkoliv název může být zavádějící, jde jen o jiné označení vitaminu skupiny B, konkrétně vitaminu B9. Pojem „kyselina listová“ označuje syntetickou formu tohoto vitaminu skupiny B, která se používá například v doplňcích stravy. Ve kterých potravinách tedy kyselinu listovou – konkrétně vitamin B9 najdeme?

Potravinové zdroje vitaminu B9 (kyseliny listové)

Přirozeným zdrojem vitaminu B9 jsou různé druhy zeleniny, zejména zelená listová zelenina, jako je špenát, hlávkový salát, zelí, ale i okurky a rajčata. Velké množství obsahují luštěniny, brambory, ořechy, pomeranče, celozrnné obiloviny, pšeničné klíčky a sója. V potravinách živočišného původu můžeme hledat vitamin B9 v mléce a mléčných výrobcích, vejcích a játrech.

Vitaminy skupiny B jsou rozpustné ve vodě a jsou rovněž velmi citlivé na teplo a světlo, takže vařením se velké množství vitaminu zničí. Proto se doporučuje zeleninu konzumovat v syrovém stavu a omývat jen krátce. Ztráty vitaminů lze minimalizovat vhodnými způsoby přípravy potravin, jako je vaření v páře či zkrácení doby, po kterou je jídlo udržováno v teple.

Doporučená denní dávka kyseliny listové pro dospělého člověka je 300 μg. Těhotná žena by měla navýšit denní příjem až na 600 μg.

Pokud sníte 100g zeleniny v syrovém stavu v tabulce uvedené níže, dopřejete si zhruba toto množství vitaminu B9 (v μg).

chřest100 – 155
kapusta růžičková30 – 182
špenát80 – 145
řepa červená20 – 110
květák30 – 125
brokolice111
kapusta50 – 85
rajčata5 – 44,5
paprika60
brambory6 – 20
salát hlávkový20 – 75

Pokud sníte 100g ovoce v syrovém stavu v tabulce uvedené níže, dopřejete si zhruba toto množství vitaminu B9 (v μg).

meruňky3 – 3,6
třešně6 – 75
jahody5 – 65
maliny5 – 30
pomeranč5 – 42
banán10 – 17
hroznové víno6 – 43

Zde uvádíme i další běžně konzumované potraviny obsahující vitamin B9 – na 100g hmotnosti.

rýže16 – 29
pšeničné klíčky331 – 520
ovesné vločky60 – 87
žitný chléb16

Výčet potravin není kompletní. Obsah vitaminu se může lišit v závislosti na druhu ovoce, zeleniny i způsobu pěstování. Pokud si chcete být denním příjmem jistí, doporučujeme zvolit potravinový doplněk, který vám zaručí denní doporučený příjem.

Mohlo by vás zajímat

Třezalka tečkovaná: léčivka, která není pro každého.

Třezalka tečkovaná: léčivka, která není pro každého.

Třezalka tečkovaná, je bylina, která již po staletí fascinuje svými léčebnými účinky. Není tedy žádné překvapení, že ji...

Přírodní zbraně proti úzkosti a depresi

Přírodní zbraně proti úzkosti a depresi

Není depka jako depka. Za špatnou náladou, úzkostí a psychickou nepohodou často stojí stres, každodenní výzvy a zběsilé...

Syndrom neklidných nohou: příznaky, léčba a prevence.<

Syndrom neklidných nohou: příznaky, léčba a prevence.<

Sytý hladovému nevěří. Totéž platí o lidech, kteří nikdy nepocítili, jak nepříjemné může být onemocnění SNN neboli syndrom...

Farmaceutická kvalita naše výrobky jsou špičkové
Používáme účinné látky v ověřených dávkách
Dárek k nákupu při nákupu nad 799 Kč
Doprava zdarma při nákupu nad 990 Kč