Kyselina listová v potravinách
Kyselina listová je dobře známá hlavně těhotným ženám a kojícím maminkám, které vědí, že je důležitá pro vývoj plodu i miminka. Ačkoliv název může být zavádějící, jde jen o jiné označení vitaminu skupiny B, konkrétně vitaminu B9. Pojem „kyselina listová“ označuje syntetickou formu tohoto vitaminu skupiny B, která se používá například v doplňcích stravy. Ve kterých potravinách tedy kyselinu listovou – konkrétně vitamin B9 najdeme?
Potravinové zdroje vitaminu B9 (kyseliny listové)
Přirozeným zdrojem vitaminu B9 jsou různé druhy zeleniny, zejména zelená listová zelenina, jako je špenát, hlávkový salát, zelí, ale i okurky a rajčata. Velké množství obsahují luštěniny, brambory, ořechy, pomeranče, celozrnné obiloviny, pšeničné klíčky a sója. V potravinách živočišného původu můžeme hledat vitamin B9 v mléce a mléčných výrobcích, vejcích a játrech.
Vitaminy skupiny B jsou rozpustné ve vodě a jsou rovněž velmi citlivé na teplo a světlo, takže vařením se velké množství vitaminu zničí. Proto se doporučuje zeleninu konzumovat v syrovém stavu a omývat jen krátce. Ztráty vitaminů lze minimalizovat vhodnými způsoby přípravy potravin, jako je vaření v páře či zkrácení doby, po kterou je jídlo udržováno v teple.
Doporučená denní dávka kyseliny listové pro dospělého člověka je 300 μg. Těhotná žena by měla navýšit denní příjem až na 600 μg.
Pokud sníte 100g zeleniny v syrovém stavu v tabulce uvedené níže, dopřejete si zhruba toto množství vitaminu B9 (v μg).
chřest | 100 – 155 |
kapusta růžičková | 30 – 182 |
špenát | 80 – 145 |
řepa červená | 20 – 110 |
květák | 30 – 125 |
brokolice | 111 |
kapusta | 50 – 85 |
rajčata | 5 – 44,5 |
paprika | 60 |
brambory | 6 – 20 |
salát hlávkový | 20 – 75 |
Pokud sníte 100g ovoce v syrovém stavu v tabulce uvedené níže, dopřejete si zhruba toto množství vitaminu B9 (v μg).
meruňky | 3 – 3,6 |
třešně | 6 – 75 |
jahody | 5 – 65 |
maliny | 5 – 30 |
pomeranč | 5 – 42 |
banán | 10 – 17 |
hroznové víno | 6 – 43 |
Zde uvádíme i další běžně konzumované potraviny obsahující vitamin B9 – na 100g hmotnosti.
rýže | 16 – 29 |
pšeničné klíčky | 331 – 520 |
ovesné vločky | 60 – 87 |
žitný chléb | 16 |
Výčet potravin není kompletní. Obsah vitaminu se může lišit v závislosti na druhu ovoce, zeleniny i způsobu pěstování. Pokud si chcete být denním příjmem jistí, doporučujeme zvolit potravinový doplněk, který vám zaručí denní doporučený příjem.
Související produkty
GS Mamavit 2 Těhotenství a kojení, 30 tablet + 30 kapslí
- Na 1 měsíc
Mohlo by vás zajímat
Vše, co potřebujete vědět o vosím bodnutí
Letní radovánky na čerstvém vzduchu, přináší kromě radosti i starosti. Život venku dokáží velmi znepříjemnit vosy, které se...
5 tipů, jak zvládnout návaly horka
Intenzivní teplo po celém těle, často spojené s pocením a zčervenáním kůže. Pocit na omdlení, zrychlený tep i...
Otrava jídlem! Jak ji poznat a léčit?
Otrava jídlem, často způsobená bakteriemi, viry, parazity nebo toxiny, je běžným problémem, který může postihnout každého. S příchodem...