Nevíte si rady? Napište nám. info@gsklub.cz
Hledat
0
Prázdný košík

Váš košík je bohužel prázdný.

Jestli si nevíte rady s výběrem, obraťte se na nás na 736 755 377 nebo na info@gsklub.cz. Pomůžeme vám.

Menu
Kyselina listová v potravinách

Kyselina listová je dobře známá hlavně těhotným ženám a kojícím maminkám, které vědí, že je důležitá pro vývoj plodu i miminka. Ačkoliv název může být zavádějící, jde jen o jiné označení vitaminu skupiny B, konkrétně vitaminu B9. Pojem „kyselina listová“ označuje syntetickou formu tohoto vitaminu skupiny B, která se používá například v doplňcích stravy. Ve kterých potravinách tedy kyselinu listovou – konkrétně vitamin B9 najdeme?

Potravinové zdroje vitaminu B9 (kyseliny listové)

Přirozeným zdrojem vitaminu B9 jsou různé druhy zeleniny, zejména zelená listová zelenina, jako je špenát, hlávkový salát, zelí, ale i okurky a rajčata. Velké množství obsahují luštěniny, brambory, ořechy, pomeranče, celozrnné obiloviny, pšeničné klíčky a sója. V potravinách živočišného původu můžeme hledat vitamin B9 v mléce a mléčných výrobcích, vejcích a játrech.

Vitaminy skupiny B jsou rozpustné ve vodě a jsou rovněž velmi citlivé na teplo a světlo, takže vařením se velké množství vitaminu zničí. Proto se doporučuje zeleninu konzumovat v syrovém stavu a omývat jen krátce. Ztráty vitaminů lze minimalizovat vhodnými způsoby přípravy potravin, jako je vaření v páře či zkrácení doby, po kterou je jídlo udržováno v teple.

Doporučená denní dávka kyseliny listové pro dospělého člověka je 300 μg. Těhotná žena by měla navýšit denní příjem až na 600 μg.

Pokud sníte 100g zeleniny v syrovém stavu v tabulce uvedené níže, dopřejete si zhruba toto množství vitaminu B9 (v μg).

chřest100 – 155
kapusta růžičková30 – 182
špenát80 – 145
řepa červená20 – 110
květák30 – 125
brokolice111
kapusta50 – 85
rajčata5 – 44,5
paprika60
brambory6 – 20
salát hlávkový20 – 75

Pokud sníte 100g ovoce v syrovém stavu v tabulce uvedené níže, dopřejete si zhruba toto množství vitaminu B9 (v μg).

meruňky3 – 3,6
třešně6 – 75
jahody5 – 65
maliny5 – 30
pomeranč5 – 42
banán10 – 17
hroznové víno6 – 43

Zde uvádíme i další běžně konzumované potraviny obsahující vitamin B9 – na 100g hmotnosti.

rýže16 – 29
pšeničné klíčky331 – 520
ovesné vločky60 – 87
žitný chléb16

Výčet potravin není kompletní. Obsah vitaminu se může lišit v závislosti na druhu ovoce, zeleniny i způsobu pěstování. Pokud si chcete být denním příjmem jistí, doporučujeme zvolit potravinový doplněk, který vám zaručí denní doporučený příjem.

Mohlo by vás zajímat

Vše, co potřebujete vědět o vosím bodnutí

Vše, co potřebujete vědět o vosím bodnutí

Letní radovánky na čerstvém vzduchu, přináší kromě radosti i starosti. Život venku dokáží velmi znepříjemnit vosy, které se...

5 tipů, jak zvládnout návaly horka

5 tipů, jak zvládnout návaly horka

Intenzivní teplo po celém těle, často spojené s pocením a zčervenáním kůže. Pocit na omdlení, zrychlený tep i...

01. 8. 2024
Otrava jídlem! Jak ji poznat a léčit?

Otrava jídlem! Jak ji poznat a léčit?

Otrava jídlem, často způsobená bakteriemi, viry, parazity nebo toxiny, je běžným problémem, který může postihnout každého. S příchodem...

23. 7. 2024
Farmaceutická kvalita naše výrobky jsou špičkové
Používáme účinné látky v ověřených dávkách
Dárek k nákupu při nákupu nad 799 Kč
Doprava zdarma při nákupu nad 990 Kč