Slevový kód 3za2 bude automaticky vyplněn v nákupním košíku. Pokud je pro Vás výhodnější jiný slevový kód, neváhejte jej využít. Slevy ovšem není možné kombinovat. Více informací ZDE.

x
Nevíte si rady? Napište nám. info@gsklub.cz
Hledat
0
Prázdný košík

Váš košík je bohužel prázdný.

Jestli si nevíte rady s výběrem, obraťte se na nás na 736 755 377 nebo na info@gsklub.cz. Pomůžeme vám.

Menu

Rozdíl mezi kolagenovým přípravkem a poctivým ovarem

Rozdíl mezi kolagenovým přípravkem a poctivým ovarem

Také patříte mezi zastánce vepřového ovaru, který s oblibou dopřáváte svým kloubům a chrupavkám? Právě pro vás jsme sepsali tento článek a pokusili se vyvrátit tento rozšířený mýtus.  Pro zastánce přirozených zdrojů kolagenu v potravě doporučujeme i jiné potraviny, které jsou zdravé a mají i další benefity.

Co je kolagen?

Význam kolagenu v lidském těle je obrovský. Patří mezi jeden z nejdůležitějších stavebních prvků pohybového aparátu. Jakožto nerozpustná bílkovina tvoří základ pojivových tkání; tedy vaziv, chrupavek a kostí, zubů i kůže. Zajišťuje jejich pevnost, pružnost a odolnost.

V našem těle se přirozeně vytváří především v mládí, s věkem produkce kolagenu ubývá. Po 25. roce života se zásadním způsobem snižuje tvorba vlastního kolagenu a po 40. roce ho už tělo netvoří téměř vůbec. Poznáme to snadno – kůže je povolená a ztrácí pružnost, začínají se objevovat potíže s pohybem. Paradoxem je, že čím jsme starší, tím víc kolagenu tělo potřebuje. Tělu můžeme kolagen dodávat. Můžeme si najít vhodný produkt, který obsahuje kolagen v té nejpřirozenější podobě pro náš organismus. Nebo do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na kolagen. Dostává se ke slovu konečně náš oblíbený ovar?

Existuje asi 20 typů kolagenu podle toho, v jaké oblasti těla se vyskytuje. Podle toho je dobré ho i doplňovat – pokud nám jde o klouby, nemá velký smysl užívat produkt, co obsahuje kolagen na pleť. Pohybový aparát potřebuje kolagen II. typu. Ten pochází z živočišných zdrojů, a je zpracován tak, aby se maximálně zužitkoval tam, kde má.

Vepřové koleno jen svátečně

Mezi lidmi koluje mýtus, že ovar z vepřového kolene je skvělý na klouby. Pravdou ale je, že kolagen obsažený v potravinách se skládá z 90 % z vody. Museli bychom jíst vepřové koleno 3x denně, a to dlouhodobě, abychom získali dostatek kolagenu. Rozdíl oproti doplňku stravy s obsahem kolagenu, je v jeho samotné podobě. Cemio KAMZÍK® obsahuje kolageny s ochrannou známkou NC, která označuje špičkový, tzv. nedenaturovaný kolagen v jeho přirozené podobě trojité trojšroubovice. Tím se odlišuje od všech ostatních kolagenových přípravků na trhu.

Vyznavačům zdravého životního stylu vstávají vlasy hrůzou na hlavě při pomyšlení, že se 100 g vepřového kolena přijme tělo 1250 kJ, 25 g tuku a 100 mg cholesterolu. Navíc třikrát denně!

Potraviny s vysokým obsahem kolagenu

Kolagen je bílkovinou, která se přirozeně nachází v živočišných produktech. Pojďme se podívat na to, které potraviny bychom měli zařadit do našeho jídelníčku, abychom zpomalili pokles hladiny tohoto nezbytného proteinu.

Vejce

Vaječný bílek je nejen bohatým zdrojem bílkovin, ale také kolagenu.

Losos a jiné tučné ryby

Losos a jiné tučné ryby, jako jsou makrela, sleď a sardinky, jsou jedny z nejlepších potravin pro pleť a kůži. Volně žijící losos obsahuje zinek, stopový minerál, o kterém se ukázalo, že aktivuje proteiny potřebné pro syntézu kolagenu. Divoký losos je také zdrojem omega 3 esenciálních mastných kyselin, které podporují redukci zánětů a zdraví kůže. Omega 3 také zvlhčuje pokožku zevnitř ven, což přirozeně podporuje mladistvý vzhled.

Listová zelenina

Víme, že zelená zelenina je jednou z nejvýživnějších potravin na naší planetě a může také představovat účinný způsob, jak zabránit rozkladu kolagenu. Všechny zelené rostlinné potraviny (jako například čínské zelí bok choy, zelené řasy, rukola, zelí, hlávkový salát, brokolice) obsahují chlorofyl, což je pigment, který rostlinám dodává zářivou zelenou barvu. Konzumace chlorofylu může zvýšit produkci kolagenu (prokolagenu) v kůži. Pokud je vaším cílem zvýšit obsah kolagenu ve vaší pleti, rozhodně nezapomínejte na špenát.

Vývar z kostí

Vývar se vyrábí vařením kostí a pojivových tkání zvířat. Když se tyto tkáně vaří, kolagen se uvolní do vody. Vývar z kosti je tak jednou ze vzácných potravin, která skutečně obsahuje biologicky dostupnou formu kolagenu, kterou vaše tělo může okamžitě použít. Hovězí vývar obsahuje kolagen typu I, což z něj dělá dobrou volbu pro podporu zdraví kůže, zatímco kuřecí a krůtí vývar mají víc kolagenu typu II pro podporu kloubů.

Mořské řasy

Chlorella je nejen zdrojem beta-karotenu, ale také obsahuje další živinu, která může přispět ke zvýšení produkce kolagenu. Spirulina je typ modrozelené řasy, kteráje populární jako zdravotní doplněk. Kromě toho, že obsahuje hodně železa, obsahuje i měď, která je jedním z minerálů důležitých pro tvorbu kolagenu.

Mohlo by vás zajímat

Otrava jídlem! Jak ji poznat a léčit?

Otrava jídlem! Jak ji poznat a léčit?

Otrava jídlem, často způsobená bakteriemi, viry, parazity nebo toxiny, je běžným problémem, který může postihnout každého. S příchodem...

23. 7. 2024
Jak zvládnout jet lag po dlouhém letu?

Jak zvládnout jet lag po dlouhém letu?

Jet lag, neboli pásmová nemoc, je běžný problém, kterému čelí cestovatelé po dlouhých letech přes několik časových pásem....

Úpal nebo úžeh, jaké jsou jejich příznaky?

Úpal nebo úžeh, jaké jsou jejich příznaky?

Horké počasí nám umí pěkně zatopit! Letní vysoké teploty nás přirozeně táhnou ven k vodě, do přírody, na zahrádky...

Farmaceutická kvalita naše výrobky jsou špičkové
Používáme účinné látky v ověřených dávkách
Doprava zdarma na vše do 31.8.