Proč jsou probiotika důležitá pro naše tělo?

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které osidlují náš trávicí systém. Jde o přátelské bakterie, které soupeří s těmi patogenními o místo na střevní sliznici, čímž chrání lidský organismus před negativními vlivy. Jsou nezbytné pro zajištění mikrobiální rovnováhy, pro využití a zpracování potravy a pro správné fungování imunitního systému.
Shakespearovská tragédie v našich střevech
Užívání antibiotik, nevhodná strava plná konzervantů, stres a nezdravý životní styl vede k vybíjení přátelských bakterií ve střevech většiny světové populace. To směřuje k chronickým problémům s imunitou, trávením a dalším civilizačním onemocněním jako je cukrovka, obezita nebo deprese. V souvislosti s léčbou těchto obtíží, se stále častěji hovoří o takzvaném mikrobiomu.
Co je mikrobiom?
Naše tělo hostí i další živé mikroorganismy. Jsou to především různorodé bakterie, houby, kvasinky a viry, které spolu žijí v symbióze v našich střevech. Ve zdravém těle můžeme pozorovat na 1000 druhů těchto organismů. Dohromady tento „bakteriální orgán “váží zhruba 1,5 kg. Novodobé výzkumy přikládají střevnímu mikrobiomu mnohem větší důležitost, než se předpokládalo. Má zásadní vliv na imunitu, náladu, pomáhá syntetizovat biologicky aktivní látky a některé vitaminy, dokvašuje zbytky potravy a ovlivňuje i naši hmotnost.
Jak působí probiotika na naši imunitu?
Mikrobiom a imunita jdou spolu ruku v ruce. 70 % naší imunity se skrývá právě ve střevech. Poškození střevního mikrobiomu má vliv na imunitu a alergie. Člověk s narušeným mikrobiomem je mnohem náchylnější na virové infekce. Pokud chceme ovlivnit imunitu skrze střevo, cesta vede skrze silnou probiotickou suplementaci. Jak si ji zajistit?
Zdroje probiotických kultur
Tajemství tkví v racionálním stravování s dostatkem zeleniny, ovoce, kvalitních živočišných a rostlinných zdrojích bílkovin a vlákniny. Mezi potraviny bohaté na probiotické kultury patří zakysané mléčné výrobky – kefíry, podmáslí, zákysy a zrající jogurty. Fenoménem jsou i fermentované potraviny – kvašené zelí, kombucha a kimchi. Neprohloupíte, pokud do jídelníčku zařadíte celozrnné pečivo, česnek, bobulovité ovoce a pálivé koření. Velmi účinné jsou také probiotické doplňky stravy, které obsahují několik kmenů probiotických bakterií.
Související produkty
Mohlo by vás zajímat

Šafrán nejen do kuchyně, hodí se i v péči o pleť.
Když o něčem řekneme: „je toho jako šafránu“, znamená to, že je něčeho velmi málo. Nedostupnost a náročné...

Bolí vás záda? Těchto 8 tipů přináší okamžitou úlevu.
Pokud znáte někoho, koho ještě nikdy nebolela záda, můžeme se s vámi vsadit, že jednou to přijde. Bolest zad...

Jak na seboreu? Se správnou péčí se dá zvládnout.
Seborea dokáže svého majitele řádně potrápit. Představte si, že vás neskutečně svědí pokožka hlavy a ve vlasech máte...