Nadýmání - Užitečné rady pro dobré trávení
Tvorba střevních plynů je přirozenou součástí procesu trávení, který probíhá v našem organismu. Za normálních okolností se vzniklé plyny v převážné míře vstřebají, částečně odcházejí spolu se stolicí. Tvorba i eliminace plynů jsou v rovnováze. K nadměrné tvorbě plynů (plynatost = flatulence) dochází po konzumaci určitých potravin, příčinou však mohou být i hormonální změny, vyšší věk apod. Nadměrná tvorba plynů a zpěnění střevního obsahu pak často vede k nepříjemným pocitům.
Co způsobuje nadýmání
Některé léky, antibiotika (narušují střevní mikroflóru)
Chybné stravování (diety, náhlá změna jídelníčku, nevhodné potraviny, nedostatečný přísun tekutin)
Stres
Hormonální změny (těhotenství, období klimakteria)
Pomalý pohyb střev (zácpa)
Potraviny – převážně se jedná o potraviny s vyšším obsahem sacharidů a vlákniny
Jak se vzduch do střeva dostane?
Polykáním při jídle, pití i mluvení.
Působením bakterií ve střevech, které je spojeno s nevhodným stravováním. Kvašením potravin dochází k tvorbě plynů – vodík, metan, oxid uhličitý. Je to nejčastější příčina nadýmání.
Potraviny, které mohou způsobovat nadýmání
Luštěniny
Zelenina (zelí, cibule, česnek, květák, brokolice…)
Ovoce (syrové i sušené)
Bílý rafinovaný cukr (sladkosti), náhražky cukru (umělá sladidla)
Kynuté potraviny (čerstvé bílé pečivo, knedlíky)
Smažené a tučné potraviny
Uzeniny
Zrající sýry
Houby
Příliš kořeněná jídla, velké množství soli (potraviny s obsahem glutamátu sodného) – zadržují v těle vodu, což může způsobit nadýmání
Sycené nápoje
Alkohol
Káva
Pomoc při nadýmání
Bylinné čaje (vhodný je zejména fenykl, máta, meduňka)
Teplo (nahřívání ve vaně, teplý polštář na břiše apod.)
Masáž břicha
Užití přípravku proti nadýmání
Užitečné rady pro dobré trávení
Omezte konzumaci potravin, které způsobují nadýmání. Pokud se nechcete zcela vzdát luštěnin, před vařením je namáčejte a použitou vodu slijte. Při jejich vaření použijte koření, jako je např. majoránka, tymián nebo saturejka. Vhodné jsou i další byliny, které můžete využít při přípravě pokrmů: fenykl, kmín, anýz, bazalka, dobromysl, meduňka a další.
Jezte pomalu, jídlo dostatečně rozkousejte.
Dbejte na pravidelné vyprazdňování. Vaše strava by měla obsahovat dostatek vlákniny.
Důležitý je také pravidelný přísun tekutin. Vyhněte se však perlivým nápojům a žvýkačkám.
Funkci střev podporuje také pravidelný pohyb. Napomáhá přirozené eliminaci střevních plynů. Zvolte aktivitu přiměřenou svému zdravotnímu stavu a určitě takovou, která vás bude bavit.
Nezapomeňte, že zácpu mohou způsobovat i některé léky. Jejich případné nežádoucí účinky konzultuje se svým lékařem.
Příčinou nadýmání mohou být i faktory, jako je dlouhodobý stres, úzkost a nepravidelná životospráva. Snažte se jim předcházet.
Pokud dlouhodobě trpíte problémy se zažíváním, konzultujte způsob jejich řešení s lékařem.
Své trávení můžete podpořit také pomocí přípravku GS GS Superky Probiotika s prebiotiky, který obnovuje přirozenou střevní mikroflóru a zároveň posiluje obranyschopnost organismu.
Související produkty
Mohlo by vás zajímat
Vše, co potřebujete vědět o dětské imunitě
Imunitní systém hraje klíčovou roli v ochraně těla před škodlivými vlivy z okolí, a u dětí je jeho...
Vše, co potřebujete vědět o vosím bodnutí
Letní radovánky na čerstvém vzduchu, přináší kromě radosti i starosti. Život venku dokáží velmi znepříjemnit vosy, které se...
5 tipů, jak zvládnout návaly horka
Intenzivní teplo po celém těle, často spojené s pocením a zčervenáním kůže. Pocit na omdlení, zrychlený tep i...