Kyselina listová v potravinách

Kyselina listová je dobře známá hlavně těhotným ženám a kojícím maminkám, které vědí, že je důležitá pro vývoj plodu i miminka. Ačkoliv název může být zavádějící, jde jen o jiné označení vitaminu skupiny B, konkrétně vitaminu B9. Pojem „kyselina listová“ označuje syntetickou formu tohoto vitaminu skupiny B, která se používá například v doplňcích stravy. Ve kterých potravinách tedy kyselinu listovou – konkrétně vitamin B9 najdeme?
Potravinové zdroje vitaminu B9 (kyseliny listové)
Přirozeným zdrojem vitaminu B9 jsou různé druhy zeleniny, zejména zelená listová zelenina, jako je špenát, hlávkový salát, zelí, ale i okurky a rajčata. Velké množství obsahují luštěniny, brambory, ořechy, pomeranče, celozrnné obiloviny, pšeničné klíčky a sója. V potravinách živočišného původu můžeme hledat vitamin B9 v mléce a mléčných výrobcích, vejcích a játrech.
Vitaminy skupiny B jsou rozpustné ve vodě a jsou rovněž velmi citlivé na teplo a světlo, takže vařením se velké množství vitaminu zničí. Proto se doporučuje zeleninu konzumovat v syrovém stavu a omývat jen krátce. Ztráty vitaminů lze minimalizovat vhodnými způsoby přípravy potravin, jako je vaření v páře či zkrácení doby, po kterou je jídlo udržováno v teple.
Doporučená denní dávka kyseliny listové pro dospělého člověka je 300 μg. Těhotná žena by měla navýšit denní příjem až na 600 μg.
Pokud sníte 100g zeleniny v syrovém stavu v tabulce uvedené níže, dopřejete si zhruba toto množství vitaminu B9 (v μg).
| chřest | 100 – 155 | 
| kapusta růžičková | 30 – 182 | 
| špenát | 80 – 145 | 
| řepa červená | 20 – 110 | 
| květák | 30 – 125 | 
| brokolice | 111 | 
| kapusta | 50 – 85 | 
| rajčata | 5 – 44,5 | 
| paprika | 60 | 
| brambory | 6 – 20 | 
| salát hlávkový | 20 – 75 | 
Pokud sníte 100g ovoce v syrovém stavu v tabulce uvedené níže, dopřejete si zhruba toto množství vitaminu B9 (v μg).
| meruňky | 3 – 3,6 | 
| třešně | 6 – 75 | 
| jahody | 5 – 65 | 
| maliny | 5 – 30 | 
| pomeranč | 5 – 42 | 
| banán | 10 – 17 | 
| hroznové víno | 6 – 43 | 
Zde uvádíme i další běžně konzumované potraviny obsahující vitamin B9 – na 100g hmotnosti.
| rýže | 16 – 29 | 
| pšeničné klíčky | 331 – 520 | 
| ovesné vločky | 60 – 87 | 
| žitný chléb | 16 | 
Výčet potravin není kompletní. Obsah vitaminu se může lišit v závislosti na druhu ovoce, zeleniny i způsobu pěstování. Pokud si chcete být denním příjmem jistí, doporučujeme zvolit potravinový doplněk, který vám zaručí denní doporučený příjem.
Související produkty
 
 GS Mamavit 2 Těhotenství a kojení, 30 tablet + 30 kapslí
- Na 1 měsíc

Mohlo by vás zajímat
 
 Co těhotné nesmí? Tohle si v těhotenství odpusťte.
Jste těhotná? A často přemýšlíte nad tím, jaké aktivity byste v těhotenství měla raději vynechat? Tohle zdánlivě jasné...
 
 Liposomální vitaminy: účinnější než běžné doplňky
Užíváte doplňky stravy? Pak jste určitě slyšeli o liposomálních vitaminech a minerálech. V tomto článku se zaměříme na to,...
 
 Jak postupovat při febrilních křečích?
Febrilní křeče – strašák všech rodičů. Dítě náhle ztuhlo, otáčí oči v sloup? Nereaguje na oslovení a začaly svalové...
 
 
 
 