Nevíte si rady? Napište nám. info@gsklub.cz
Hledat
0
Prázdný košík

Váš košík je bohužel prázdný.

Jestli si nevíte rady s výběrem, obraťte se na nás na 736 755 377 nebo na info@gsklub.cz. Pomůžeme vám.

Menu

Co byste měli vědět o lecitinu

Zdravá výživa Zdraví 19. 10. 2021
Co byste měli vědět o lecitinu

Podceňovaný a nedoceněný lecitin je látkou neodmyslitelně spojenou se správným fungováním našeho těla. Je součástí buněčných membrán a najdete ho v játrech, nervové tkáni, plicích, srdci a ve svalové tkáni. Většinou se o lecitinu hovoří jako o „potravě pro mozek“, ale má mnohé další benefity.

Zdroje lecitinu v potravě

Jeho název byl odvozen z řeckého slova lekithos, česky žloutek. Není to náhodou, vždyť právě žloutky obsahují vysoké množství lecitinu. Mezi další nejčastější zdroje lecitinu patří sójové boby a slunečnicová semínka. Potravinové doplňky jsou často ve formě sójového lecitinu. Nachází se také v potravinách jako je maso, mořské plody nebo mléčné výrobky. V potravinářském průmyslu se lecitin používá jako emulgátor, který pomáhá ke smíchání tuků a vody a zabraňuje separaci jednotlivých částí směsi.

Denní přísun lecitinu by měl být minimálně 3 g denně, což ne vždy získáte přirozeně stravou. Přitom je z mnoha důvodů pro náš organizmus nezbytný. Právě proto je vhodné hledat pomoc u lecitinových potravinových doplňků.

Trocha chemie

Velmi zjednodušeně lze říci, že je lecitin tuk. Přesněji ale patří lecitin do skupiny fosfolipidů, což jsou tuky složené z cholinu, mastných kyselin, glycerolu, glykolipidů, fosfolipidů, kyseliny fosforečné a triglyceridů.

Kdo by měl lecitin užívat

Přestože neexistuje žádné schválené zdravotní tvrzení o lecitinu, neznamená to, že lecitin nemá žádné zdravotní benefity. Naopak. Jejich seznam je dlouhý. Těžit z benefitů lecitinu mohou hlavně ti, kteří bojují s vysokým cholesterolem, pracují „hlavou“, chtějí se co nejdéle udržet v psychické i fyzické kondici, snaží se zhubnout, rádi si občas dopřejí sklenku alkoholu a v neposlední řadě i ti, kteří potřebují zvýšit svou koncentraci a paměť během učení.

Sportovcům pomáhá lecitin po fyzické aktivitě při regeneraci svalů.Aktivuje v těle anabolické procesy, čímž zkracuje regeneraci po výkonu. Zrychluje metabolismus a zmírňuje ukládání tuku v problémových partiích. Dokáže si spolu s vhodně zvolenou aktivitou poradit s redukcí váhy, celulitidy a rýsování svalů.

Jedním z nejznámějších zdravotních přínosů lecitinu je jeho pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Díky vysokému podílu esenciálních mastných kyselin dokáže v krevním oběhu rozpouštět škodlivý LDL cholesterol. Ten pak snadno projde i těmi nejtenčími cévami a nemá tendenci se v nich usazovat. Lecitin dokonce dokáže rozpouštět i již vzniklé tukové a cholesterolové usazeniny. Snižuje krevní tlak a je tak skvělou prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním a mozkovým příhodám.

Studenti a všichni ti, kteří při práci namáhají hlavu ocení pozitivní vliv lecitinu na kognitivní funkce, paměť a soustředění.

Lecitin je složka, kterou najdete na etiketě mnoha kosmetických výrobků. Není se čemu divit. Má zvláčňující a změkčující účinky díky kterým zlepšuje kvalitu pokožky, pomáhá ji hydratovat a zpomaluje její stárnutí. Díky svým protizánětlivým účinkům se využívá i při léčbě kožních potíží – zmírňuje například ekzémy nebo lupenku.

„Lecitin může být prospěšný v případě problémů s trávicí soustavou, jako je ulcerózní kolitida, Crohnova choroba nebo syndrom dráždivého střeva. Přibližně 70 procent fosfolipidů ve střevní sliznici je tvořeno lecitinem. Lecitin tak může napomáhat s tvorbou ochranné bariery, která brání vniknutí škodlivých bakterií.“ : zdroj.

Mohlo by vás zajímat

Vše, co potřebujete vědět o vosím bodnutí

Vše, co potřebujete vědět o vosím bodnutí

Letní radovánky na čerstvém vzduchu, přináší kromě radosti i starosti. Život venku dokáží velmi znepříjemnit vosy, které se...

5 tipů, jak zvládnout návaly horka

5 tipů, jak zvládnout návaly horka

Intenzivní teplo po celém těle, často spojené s pocením a zčervenáním kůže. Pocit na omdlení, zrychlený tep i...

01. 8. 2024
Otrava jídlem! Jak ji poznat a léčit?

Otrava jídlem! Jak ji poznat a léčit?

Otrava jídlem, často způsobená bakteriemi, viry, parazity nebo toxiny, je běžným problémem, který může postihnout každého. S příchodem...

23. 7. 2024
Farmaceutická kvalita naše výrobky jsou špičkové
Používáme účinné látky v ověřených dávkách
Dárek k nákupu při nákupu nad 799 Kč
Doprava zdarma při nákupu nad 990 Kč