Slevový kód 3za2 bude automaticky vyplněn v nákupním košíku. Pokud je pro Vás výhodnější jiný slevový kód, neváhejte jej využít. Slevy ovšem není možné kombinovat. Více informací ZDE.

x
Nevíte si rady? Napište nám. info@gsklub.cz
Hledat
0
Prázdný košík

Váš košík je bohužel prázdný.

Jestli si nevíte rady s výběrem, obraťte se na nás na 736 755 377 nebo na info@gsklub.cz. Pomůžeme vám.

Menu

6 důvodů, proč si dát každý den banán

Zdravá výživa 25. 1. 2024
6 důvodů, proč si dát každý den banán

Banán je vděčné ovoce. Je snadno dostupný, jen ho přihodíte do batohu a máte zdravou, a zároveň lahodnou svačinku kdykoliv při ruce. Navíc jsou bohatým zdrojem důležitých nutričních látek, které prospívají našemu tělu i duši. Jaké další výhody skrývá pod slupkou tohle sladké ovoce?

Podporují zdraví srdce

Vláknina obsažená v ovoci pomáhá snižovat LDL neboli „špatný“ cholesterol. Tím snižuje riziko srdečních chorob a mrtvice.

Banány jsou výborným zdrojem draslíku, klíčového minerálu, který pomáhá udržovat zdravou srdeční činnost. Správná hladina draslíku v těle může napomoci regulaci krevního tlaku a snižování rizika srdečních onemocnění.

Pomáhají při hubnutí

Vláknina v banánech podporuje trávicí systém a udržuje pocit sytosti, což může pomoci při kontrole hmotnosti a regulaci hladiny cukru v krvi. Navíc mají nízký obsah kalorií i tuků. Banány obsahují přirozený cukr, který může pomoci potlačit touhu po sladkostech.

Rychlý zdroj energie

Banány jsou rychlým zdrojem energie. Obsahují sacharidy, (primární zdroj paliva pro tělo) a čím jsou zralejší, tím více přirozených (jednoduchých) cukrů obsahují. Fruktóza, poskytuje rychlý a udržitelný zdroj energie.

Kdy je nejlepší jíst banán? Pokud potřebujete rychlou snídani na rušná rána, rychle dodat energii během dne nebo palivo před tréninkem – sáhněte po banánu.

Podpora trávení

Středně velký banán obsahuje asi 3 g rozpustné vlákniny. Mimo jiné obsahuje i prebiotika. Ty jsou důležité pro podporu dobrých bakterií žijících ve střevě. Díky kombinaci rozpustné a nerozpustné vlákniny jsou banány přírodním prostředkem k regulaci střevního traktu. Pomáhají předcházet nebo zmírňovat zácpu a udržují střevní pohyblivost.

Banány jsou také považovány za snadno stravitelné, dietní jídlo, které je součástí nevýrazného dietního předpisu pro lidi trpící gastrointestinálními problémy, jako je plynatost, průjem nebo zvracení.

Zdroj dobré nálady

Banány obsahují aminokyselinu tryptofan, která je předchůdcem serotoninu, známého jako “hormon štěstí”. Vitamin B6 obsažený v banánech napomáhá snižovat stres.

Správná funkce svalů

Draslík, obsažený v banánech, je nezbytných pro správnou funkci svalů. Cvičíte? Pak si na hladinu draslíku dejte obzvlášť pozor. Nízká hladina draslíku v krvi může přispívat k únavě svalů, celého těla a zhoršenému výkonu při cvičení.

Už jste si zkusili upéct z přezrálých banánů banánový chlebíček?

Co obsahuje jeden průměrný banán?

Uvedené hodnoty jsou orientační. Posuzujeme jeden středně velký banán.

Kalorie: 105 kcal

Sacharidy: 27 gramů

Vláknina: 3 g

Vitamin B6: 0,433 mg (25 % DDP)

Vitamin C: 10,3 mg (11 % DDP)

Mangan: 0,319 mg (14 % DDP)

Měď: 0,092 mg (10 % DDP)

Draslík: 422 mg (9 % denní hodnoty nebo DDP)

Hořčík: 31,9 mg (8 % DDP)

Riboflavin: 0,086 mg (7 % DDP)

Folát: 23,6 mikrogramů (mcg) (6 % DDP)

*DDP – doporučený denní příjem

Jak využít banány v kuchyni?

Oloupat banán a sníst ho na posezení. I to je způsob, jak konzumovat banán. Ten se ale může brzy omrzet. Máme pro vás několik chutných tipů, jak začlenit banán do vašeho jídelníčku.

Přidejte nakrájené banány do ranních cereálií nebo ovesných vloček.

Rozmixujte čerstvé nebo zmrazené banány s mlékem/vodou, jiným ovocem, zeleninou, proteinovým práškem nebo ořechovým máslem na lahodné a výživné smoothie.

Rozmačkané banány rozložte na toasty a posypte nasekanými ořechy nebo semínky a skořicí.

Upečte si legendární bananabread neboli banánový chlebík.

Využijte zralé banány v receptech na pečení a nahraďte jimi bílý cukr.

Banány, které nestihnete sníst, zmrazte a použijte je později k přípravě smoothie nebo banánového mraženého jogurtu.

Mohlo by vás zajímat

Otrava jídlem! Jak ji poznat a léčit?

Otrava jídlem! Jak ji poznat a léčit?

Otrava jídlem, často způsobená bakteriemi, viry, parazity nebo toxiny, je běžným problémem, který může postihnout každého. S příchodem...

23. 7. 2024
Jak zvládnout jet lag po dlouhém letu?

Jak zvládnout jet lag po dlouhém letu?

Jet lag, neboli pásmová nemoc, je běžný problém, kterému čelí cestovatelé po dlouhých letech přes několik časových pásem....

Úpal nebo úžeh, jaké jsou jejich příznaky?

Úpal nebo úžeh, jaké jsou jejich příznaky?

Horké počasí nám umí pěkně zatopit! Letní vysoké teploty nás přirozeně táhnou ven k vodě, do přírody, na zahrádky...

Farmaceutická kvalita naše výrobky jsou špičkové
Používáme účinné látky v ověřených dávkách
Doprava zdarma na vše do 31.8.