Dne 24.4. bude zákaznická linka mimo provoz. Na veškeré Vaše dotazy odpovíme 25.4. Děkujeme za pochopení.

x
Nevíte si rady? Napište nám. info@gsklub.cz
Hledat
0
Prázdný košík

Váš košík je bohužel prázdný.

Jestli si nevíte rady s výběrem, obraťte se na nás na 736 755 377 nebo na info@gsklub.cz. Pomůžeme vám.

Menu

Cítíte se jako balón? Jak si poradit s nadýmáním a plynatostí.

Ostatní Zdraví 24. 10. 2022
Cítíte se jako balón? Jak si poradit s nadýmáním a plynatostí.

S chutí se najíte a zanedlouho se cítíte nadmutí, trápí vás plynatost nebo nafouklé břicho. Nepříjemný pocit, který jste pravděpodobně už někdy zažili. Tyto projevy jsou nejen nepohodlné, často způsobují i společenské faux pas a komplikují tak běžný život. Ve většině případů je nadýmání reakcí organismu na konzumované potraviny. Někdy ale může signalizovat i větší problém. Co nadýmání způsobuje a jak mu předcházet?

Za nadýmání může strava

Ve střevech dospělého člověka vznikne denně 0,6 až 1,8 litrů plynů, které se za normálních okolností vstřebají nebo odejdou z těla ven. Průměrný dospělý člověk si uleví asi 14krát denně. A je to naprosto v pořádku! Vzpomeňme na lidové pořekadlo: „Kdo pr*í, zdraví si tvrdí“.

Nadýmání je poměrně častým problémem dospělých i dětí, které vzniká, když se v trávicím traktu nahromadí plyny. Ve většině případů nejde o závažné zdravotní komplikace, spíše o překážku v každodenním životě.

Nejčastějším příčinnou nadýmání jsou stravovací návyky. Některé potraviny způsobují plynatost a zapříčiňují nadýmaní. Dalším důvodem může být polykání vzduchu při jídle, smích, kouření, žvýkání žvýkaček.

Jaké potraviny nadýmají?

Pokud vás trápí nadýmání? Víme, jakým potravinám byste se měli vyhnout. Jsou to především ty bohaté na vlákninu. Vlákninu v trávicím traktu podléhá poměrně složitému procesu rozkladu za vzniku plynů, kterých se potom tělo potřebuje zbavit. Jejich hromadění má za následek nafukování.

Mezi potraviny, které způsobují nadýmání patří:

  • celozrnné potraviny – především z ječmene, pšenice, žita
  • teplé pečivo
  • některé druhy zeleniny a ovoce – brokolice, cibule, kapusta, květák, zelí, hrušky, jablka, švestky, meruňky
  • luštěniny – fazole, čočka, hrách
  • mléčné výrobky (při nesnášenlivosti laktózy)
  • sycené nápoje
  • alkohol
  • umělá sladidla – sorbitol či xylitol

Co pomáhá proti nadýmání?

Je více způsobů, jak se nadýmání vyhnout. V první řadě snížit příjem potravin, které způsobují nadýmání. Vláknina je sice pro organismus a trávicí trakt mimořádně prospěšná, ale potraviny bohaté na vlákninu si žádají větší příjem vody. Vláknina na sebe totiž vodu váže, a to ta ve vodě rozpustná i nerozpustná. Zatímco vláknina rozpustná ve vodě ji na sebe naváže a změní se v gelovou strukturu, nerozpustná vláknina zvyšuje objem stolice. Nedostatek vody a přílišná konzumace vláknina může způsobovat plynatost nebo dokonce zácpu.

Mnohé z potravin způsobující nadýmaní však patří mezi zdraví prospěšné, nutričně bohaté a rozhodně byste je neměli z jídelníčku vyloučit. Klaďte důraz na konzumované množství. Luštěniny můžete zařadit do jídelníčku naklíčené nebo při vaření přidat velké množství bylinek: majoránku, saturejku, bazalku, tymián. Díky nim budou luštěniny lépe stravitelnější. Nadýmavé ovoce konzumujte mimo hlavní jídla.

Příčinnou nadýmání může být i způsob, jakým potravu přijímáte. Pokud jíte hltavě, rychle, s otevřenými ústy nebo při jídle povídáte, spolu s potravou se do žaludku dostává i velké množství vzduchu. Pokud tyto nešvary při jídle potlačíte, pravděpodobně se zbavíte i nadýmání. Nadbytečný vzduch do trávicího traktu vpouštíme i při žvýkání, pitím brčkem nebo při kouření.

Potraviny proti nadýmání

Stejně jako existují potraviny způsobující nadýmání, jsou i takové, které ho pomáhají potlačovat. Jsou bohaté na vodu, která pomáhá tělo hydratovat a vyprazdňovat. Některé obsahují látky prospěšné pro střevní mikroflóru.

V boji proti nafouknutému břichu vsaďte na tyto potraviny:

  • salátová okurka, rebarbora, celer
  • avokádo, banán a bobulovité ovoce
  • mátový a zelený čaj
  • jogurty, kysané výrobky
  • quinoa
  • oves
  • fenykl
Okurka je vhodnou potravinou proti nadýmání.

Oblíbeným pomocníkem při nadýmání je simetikon – látka, která reguluje tlak ve střevech. Najdete ho i v doplňku stravy Noball, jehož složky účinně regulují nadměrnou a nežádoucí tvorbu střevních plynů. Obsahuje vysokou dávku simetikonu, látky s proti pěnivými účinky, a mátovou silici, která zamezuje vzniku plynatosti a podporuje trávení.

Kdy si dát na nadýmání větší pozor

V některých případech může být nadýmání symptomem něčeho vážnějšího. Zpozorněte, pokud je nadýmání chronické a často se opakuje. Pokud je nadýmání bolestivé, doprovázené zácpou nebo průjmem, krví ve stolici, doporučujeme navštívit odborníka.

Mohlo by vás zajímat

Jak se projevuje perimenopauza?

Jak se projevuje perimenopauza?

Ženy, které dozrály do středních let začínají procházet řadou fyzických a hormonálních změn. Jednou z těchto fází je...

16. 4. 2024
Užíváte antibiotika? Poradíme vám, jak obnovit střevní mikroflóru.

Užíváte antibiotika? Poradíme vám, jak obnovit střevní mikroflóru.

Objev antibiotik prodloužil průměrnou délku života a znamenal naprostou revoluci v medicíně.   Dokáží si poradit tam, kde běžná medikace...

Třezalka tečkovaná: léčivka, která není pro každého.

Třezalka tečkovaná: léčivka, která není pro každého.

Třezalka tečkovaná, je bylina, která již po staletí fascinuje svými léčebnými účinky. Není tedy žádné překvapení, že ji...

Farmaceutická kvalita naše výrobky jsou špičkové
Používáme účinné látky v ověřených dávkách
Dárek k nákupu při nákupu nad 799 Kč
Doprava zdarma při nákupu nad 990 Kč