
Za chvilku tu máme svátek svatého Martina, Vánoce a Silvestr. Kromě toho, že to jsou svátky, kdy trávíme čas s blízkými, jíme v tomto období také velké množství jídla a málokdy se jedná o něco dietního. Pojďme se podívat na to, proč to letos udělat trošku jinak.
Špatná strava je klíčovým faktorem přispívajícím k rozvoji řady chronických onemocnění. Přestože lékaři svým pacientům denně připomínají, že by se ke svému tělu měli chovat s rozumem, málokdo zásady zdravého životního stylu dodržuje. Nezdravá životospráva přitom může mít vážné následky.
Nezdravé stravování je jednou z hlavních příčin cukrovky 2. typu, špatný životní styl totiž vede k rezistenci na inzulín. Tělo pak nezvládá zpracovávat velké množství cukru, čímž vzniká zmíněné onemocnění. Při rozvoji diabetes mellitus 2. typu dochází k poškozování hned několika systémů v lidském těle, napadeny bývají především ledviny, nervový systém a oči, výjimkou však není ani zvýšené riziko nádorových onemocnění.
Špatná životospráva má neblahý vliv také na naše srdce. LDL cholesterol, jenž bývá někdy označován jako „špatný“, se usazuje v cévách, ucpává je a zužuje a tím omezuje tok krve a transport kyslíku do tkání, stejně jako zvyšuje riziko vzniku nebezpečných krevních sraženin, které se při uvolnění dostávají do srdce či mozku a které tak způsobují cévní mozkovou příhodu nebo infarkt.
Špatná strava může způsobit také nemoci trávicího traktu, které jsou pro nás nejen nebezpečné, ale i velmi nepříjemné. Pokud se nezaměřujeme na zdravý jídelníček, zvyšujeme tak riziko zácpy, chronického průjmu, vzniku syndromu dráždivého tračníku, hemoroidů, zánětlivých onemocnění střev a v neposlední řadě i onkologických onemocnění. Mnoha potížím lze přitom jednoduše předcházet právě zdravou životosprávou, pravidelným vyprazdňováním a preventivními lékařskými prohlídkami.
Jak pečovat o svůj trávicí trakt?
Důležitou roli v trávicím traktu hraje především zdravá střevní mikroflóra podílející se na obranyschopnosti našeho organismu i psychické pohodě. Přestože naše střeva přirozeně osidlují miliony prospěšných bakterií, zejména v období přicházejících svátků může být užitečné zaměřit se na příjem probiotik – živých mikroorganismů, které udržují rovnováhu střevní mikroflóry, zabraňují přemnožení škodlivých bakterií a pomáhají při trávení potravy.
Související produkty

GS Superky Probiotika, 60+20 kapslí
- Na 1 měsíc


GS Superky Probiotika 2 × 80 kapslí
- Na 2 měsíce


GS Superky Probiotika, 4 × 80 kapslí
- Doprava zdarma
- Na 5 měsíců

Mohlo by vás zajímat

Vitamin K, holka krev a samá kost
Když se řekne vitamin K, jako první by se nám měla vybavit spojitost mezi ním a normální srážlivostí...

Co jste o kojení a mateřském mléce nevěděli
Ačkoliv je kojení naprosto přirozená věc, může se pro některou maminku stát noční můrou. Obzvlášť pokud na kojení...

Velikonoční nádivka jako od babičky
Nejlepší velikonoční nádivka bude ta, kterou si připravíte s láskou doma sami. Existuje spousta zaručených receptů, které slibují dokonalý...